5

Jak se naučit programovat

msg life Slovakia » Články » Kariéra » Jak se naučit programovat

08. 03. 2023

10 min. čítania

Programovat dokáže skoro každý, ale je třeba se tuto schopnost naučit a věnovat jí čas. Programátorů není nikdy dost, proto je toto povolání velmi žádané. Programátoři jsou potřební například pro tvorbu webů či e-shopů, jejichž počet stále narůstá. Není tedy pochyb, že rozhodnutí vstoupit do světa programování je dobrý nápad. My ti poradíme, jak a kde se můžeš začít učit programovat. Připravili jsme si pro tebe přehled užitečných online vzdělávacích platforem, které nabízejí bezplatné i placené kurzy programování pro začátečníky.

Na úvod je dobré zhodnotit svoje schopnosti. Na to existuje několik ukazatelů, podle kterých je lze alespoň přibližně odhadnout:

  • Výroková logika – tento předmět jsme na škole neměli všichni, ale její základy se používají také v matematice. Pokud jsi byl ve škole s čísly kamarád, máš bod k dobru.
  • Přemýšlení v souvislostech, kauzalita, abstraktní představivost – umíš si představit, co se stane po zadání příkazu, aniž bys to musel vidět? Pokud je tvoje odpověď ano, máš velmi užitečnou schopnost pro programování.
  • Základní znalosti o počítačích a informačních technologiích – je dobré alespoň zhruba chápat, co je například server, že lze používat vzdálený server, ale i to, že dokážeš udělat server dokonce i z vlastního počítače. Tyto znalosti ti pomohou během začátků programování v PHP.
  • Prostorová představivost – pomocí této intelektové schopnosti se budeš snáze orientovat v architektuře webu, kterou si zatím jen představuješ v hlavě. Jednodušeji se ti budou také číst již existující kódy či datové struktury.

Pokud jsi doposud tyto vlastnosti u sebe neobjevil, neznamená to automaticky, že je nemáš. Právě pomocí programování je v sobě můžeš odhalit. Rovněž existuje i množství různých programovacích jazyků. V každém z nich se ti mohou snáze či obtížněji psát algoritmy a celkově programovat.

Pro úplné začátečníky může být trochu obtížné zjistit, jak začít programovat. Díky moderním technologiím se můžeš vzdělávat také prostřednictvím internetu z pohodlí domova.

Proč se naučit programovat?

Důležité je také vědět, proč se vyplatí učit se programovat a jaké výhody ti to přinese. Zde ti vyjmenujeme jen některé z nich:

  • Otevřou se ti dveře k zajímavým pracovním příležitostem.
  • V oboru se můžeš neustále vzdělávat a růst dál.
  • Vysoké platové ohodnocení.
  • Stabilní pracovní místa v oblasti informačních technologií.

I my pravidelně obsazujeme pozice testerů, Java developerů, pojistných matematiků s různými zaměřeními či DevOps inženýrů. Prohlédni si naše aktuální volné pozice a najdi si ideální práci ve světě IT. Na našem blogu si navíc můžeš přečíst, jak co obnáší práce software testera u nás, nebo co obnáší práce Java developera.

Jak se stát programátorem v 8 krocích

1.     Zjisti, proč chceš programovat.

  1. Najdi si programovací jazyk.
  2. Sežeň si kamarády v dané komunitě.
  3. Začni se základy programování a buď trpělivý.
  4. Využívej webináře a školení zdarma.
  5. Vyzkoušej kurzy programování pro děti.
  6. Absolvuj online kurz, přečti si knihy o programování.
  7. Sežeň si mentora.
  8. Hraj si.

Kurzy programování zdarma

Díky nám však nemusíš nic vyhledávat. Sepsali jsme seznam nejlepších webů a vzdělávacích platforem, které nabízejí online kurzy programování zdarma s certifikátem. Ne všechny bezplatné kurzy nabízejí i certifikát, proto jsme si připravili i pár placených kurzů, které jsou dokonce v češtině. Vyber si z možností, které ti pomohou přijít na to, jak se naučit programovat.

IT kurzy zdarma najdeš i na Youtube.com

Youtube obecně patří mezi nejlepší vzdělávací pomocníky, najdeš na něm užitečné IT video návody pro začátečníky, ale i pokročilé. Volně dostupná video knihovna nabízí vzdělávací videa všeho druhu, která tě naučí základy programování. Na youtube.com zaručeně najdeš to, co potřebuješ. Navíc si můžeš i vybírat, protože narozdíl od jiných platforem a stránek zde najdeš desítky různých videí pro jedno konkrétní „učivo“.

Do vyhledávání můžeš například napsat „programování pro začátečníky CNC“ nebo „programování Java pro začátečníky“ nebo „tipy pro programování v Java“ či jakýkoli jiný programovací jazyk. Potom si už jen stačí vybrat z nabízených videí. Možná budeš chvíli hledat vhodný kanál a lektora, kterému snadno porozumíš během jeho výkladu. Není proto vůbec na škodu prohlédnout si lekce od různých lidí, abys našel toho nejvhodnějšího vyučujícího. Youtube je také dobré místo pro nalezení vhodného mentora, za jehož kurzy bys byl ochoten později i zaplatit.

Super kanál s kurzy online Codecademy.com

Mezi nejpopulárnější a zároveň i nejkvalitnější stránky, které poskytují online kurzy zdarma, rozhodně patří Codecademy.com. Nabízí spoustu kurzů, které tě naučí vše z HTML a CSS, JavaScript, PHP, Python či Ruby. Tento web ti určitě postačí k tomu, aby ses za poměrně krátký čas naučil naprogramovat kvalitní web stránku. IT kurzy na Codecademy jsou jednoduché a interaktivní. Dopřejí ti dostatek času na nastudování si konkrétního příkazu a jeho pochopení. Codecademy se může chlubit tím, že naučila programovat již více než 24 milionů lidí, přičemž dnes už toto číslo bude jistě vyšší. Kurzy programování jsou ti ihned dostupné po jednoduchém vytvoření účtu prostřednictvím e-mailu a hesla.

Vyber si platformu pro online vzdělávání Udemy.com

Další vzdělávací online platforma, na které si z řady kurzů přijde na své každý, je Udemy.com. Téměř všechny IT kurzy programování pro začátečníky jsou zdarma a bez poplatku, najdeš zde také spoustu návodů pro pokročilejší. Některé kurzy jsou nabízeny za poplatek, jedná se však spíše o symbolickou částku. Ceny se obvykle pohybují přibližně do 20 €. IT kurzy zdarma se vyučují prostřednictvím video lekcí, zajímavou volbou je například Programování pro podnikatele – HTML a CSS nebo Úvod do programování v Pythonu. Rovněž by se ti mohl hodit návod, který tě naučí programovací jazyk C++.

Bezplatné IT návody a kurzy jsou také na Coursera.org

Coursera.org byla založena v roce 2012 a má velmi široké zaměření. Časem se tento poskytovatel online kurzů rozrostl na obrovskou vzdělávačně-technologickou společnost, která nabízí více než tisíc kurzů ze 119 institucí. Specialitou této stránky je spolupráce se světovými univerzitami, jako jsou University of Washington, Stanford University, University of Toronto a mnoho dalších. Výhodou je možnost výuky nejen přes počítač, ale také chytrý telefon díky mobilní aplikaci. Vzdělávací kurzy jsou certifikovány nejen univerzitami, ale také společnostmi jako Google nebo IBM. Přestože nabízejí i zpoplatněné IT kurzy, najdeš zde celou řadu bezplatných úvodních kurzů programování v různých specializacích, některé dokonce is certifikátem.

Bezplatné návody najdeš i na w3schools.com

Na této platformě najdeš bezplatné textové návody, které jsou přístupné bez registrace. Zaměřují se na výuku HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, Python, jQuery či programování v Javě. Novinkou je komplexní video tutoriál, který pokrývá všechny základy HTML za cenu 10 dolarů. Stránka w3schools.com bývá často označována jako základna kódování HTML a CSS. Abys mohl využívat tyto IT kurzy zdarma, nepotřebuješ žádné předchozí zkušenosti ani znalosti s programováním. Dostaneš bezplatná cvičení a úkoly, na kterých se naučíš základy programování velmi jednoduše. Stránka sice podporuje reklamy, ale ty nejsou moc rušivé. Navíc nabízí také různé propracované placené kurzy programování s certifikátem.

Viz také virtuální univerzitu edX

Vzdělávací stránka edX.org je něco jako virtuální univerzita. Jedná se o společný projekt dvou světoznámých univerzit – Harvard a MIT. Pro tvůrce této platformy nebyl primárně podstatný zisk a díky tomu dnes nabídku online kurzů programování zdarma vytváří přibližně 60 vzdělávacích institucí. Platforma obsahuje také kurzy, které se vyučují na nejlepších univerzitách na světě. Studijní materiály přidávají kromě univerzit i různé jiné významné organizace. Většina kurzů je zdarma, zpoplatněný je pouze certifikát, pokud ho po ukončení kurzu potřebuješ získat. Pokud ovšem ne, najdeš zde kvalitní vzdělání zcela zdarma. Prostředí edX je velmi přehledné, snadno se v něm budeš orientovat, navíc jsou bezplatné IT kurzy i zajímavé.

Interaktivní online kurzy máš k dispozici Code Avengers

Velmi poutavé interaktivní online kurzy programování tě naučí programovat kromě webů a aplikací také hry pomocí JavaScriptu, HTML a CSS. Kurzy na Codeavengers.com jsou navrženy pro různé věkové kategorie, pro děti od 5 let až po kurzy věnované učitelům. Trvají jen dvanáct hodin a můžeš si je zvolit v angličtině, ruštině, holandštině, španělštině, italštině, turečtině a portugalštině. Aktivity a projekty, během kterých se toho hodně naučíš, jsou zábavné a efektivní.

Základy CSS si můžeš začít studovat na css-tricks.com

Co jsou kaskádové styly – CSS, jsme popsali v Přehledu oblíbených programovacích jazyků. Ve zkratce CSS odpovídá za to, jak web vypadá. Sem spadá zejména barva a styl písma, pozadí, obrázky a jejich rozložení. Není těžké si uvědomit, že design má v podstatě nekonečnou škálu možností, a proto není v lidských silách pamatovat si všechny kódy. Pro takové situace existuje skvělý web CSS-tricks.com. Obsahuje stovky krátkých CSS video návodů, takže rychle najdeš, jak naprogramovat to, co potřebuješ.

Placený vs bezplatný kurz programování

IT kurzy, které jsou zdarma, ve většině případů nejsou v češtině či češtině. Pokud je tvá úroveň angličtiny na nižší úrovni, zbytečně se budeš trápit porozuměním obsahu lekce. Zabralo by ti to také zbytečně mnoho času. V takovém případě je vhodnější vybrat si některou ze slovenských IT akademií, jejichž počet stále narůstá. Jejich kurzy jsou sice většinou placené, ale v češtině je náročné najít učební videa a texty. Možná bys však něco dokázal objevit na Youtube, pokud si nemůžeš dovolit placené kurzy.

Placené kurzy programování

Placená platforma pro online kurzy Skillmea.cz

Pestrý výběr kurzů, stejně jako způsob jejich podávání, najdeš na Skillmea.cz. Přednášející, který tě provede úplnými základy programování přes video tutoriály, vystupuje pod přezdívkou Yablko. Vysvětluje a učí velmi jednoduše, názorně a srozumitelně, až snad není ani možné něčemu neporozumět. Lektor jednoduše učí přesně tak, jak by se mělo programování vyučovat. V nabídce jsou základy programování HTML, CSS a PHP.

Learn2code nabízí část kurzů i zdarma, takže můžeš dopředu zjistit, jestli ti přednášející vyhovuje. Stačí se na stránce přihlásit a téměř v každém kurzu ti nabídnou několik lekcí zdarma. Learn2Code nabízí placené kurzy za velmi příznivou cenu, celkový přístup stojí 49 € měsíčně. Během něj si můžeš prohlížet kteroukoli lekci kolikrát chceš. Po úspěšném ukončení kurzu získáš certifikát.

Akademie IT kurzů GreenFoxAcademy.cz

IT akademie GreenFoxAcademy.cz nabízí super intenzivní kurzy a večerní / víkendové kurzy vhodné při zaměstnání. Vyučuje se online, lektor je tak v reálném čase s tebou, i když ne fyzicky. Během lekce reaguje na tvé otázky, dodatečně vysvětluje a pomáhá ti. Tito specialisté jsou si svým vzděláváním tak jisti, že nabízejí vrácení celého poplatku za kurz, pokud se ti podle podmínek ve smlouvě nepodaří najít si práci do šesti měsíců od ukončení kurzu. Zaměstnat se můžeš iu nás, nabízíme různé pracovní pozice se skvělými benefity. Stále máme místo pro nové kolegy, jak si můžeš všimnout v našich otevřených pracovních nabídkách.

Online výuka je také v it-academy.sk

Pokud ti online výuka na dálku příliš nesedí, it-academy.sk je řešením pro tebe. Kurzy pořádají prezenční formou, obvykle v jejich sídle v Bratislavě. Kurzy programování trvají, v závislosti na náročnosti, i několik dní. Akademie má pravděpodobně všechny IT kurzy, jaké si jen dokážeš představit. Po jejich úspěšném zvládnutí dostaneš certifikát. Nabízejí také kurzy pro placené databáze, jako je například Oracle.

Odborné vzdělávání jako firemní benefit

Různé kurzy a školení nabízíme také v msg life Slovakia. Udržitelné kvality našich softwarových řešení lze dosáhnout pouze neustálým vzděláváním. Našim kolegům nabízíme širokou škálu možností, jak se zdokonalovat a vzdělávat v odborných tématech. K tomu nám pomáhají interní školení, přednášky a semináře. Účastníme se také odborných konferencí a certifikačních kurzů.

08. 03. 2023

10 min. čtení

Mohlo by tě zajímat