5

Jak začít s programováním v java

msg life Slovakia » Články » Digitalizace » Jak začít s programováním v java

10. 03. 2023

10 min. čítania

Pokud ses rozhodl pro programování v jazyce Java, pravděpodobně začneš kurzem Java pro začátečníky. Bez ohledu na to, jestli ses teprve začal vzdělávat nebo už máš několik lekcí za sebou, existují jistá pravidla, o kterých se běžně nedozvíš. Programátoři, kteří v jazyce Java pracují dennodenně, mají neocenitelné zkušenosti z praxe a v tomto článku ti některé z nich prozradíme.

Proč se učit programovací jazyk Java?

Java programování je skvělé z mnoha důvodů:

  • Jazyk Java najdeš téměř všude. Používají ho jak korporáty, tak i menší firmy.
  • Po Java programátorech je velká poptávka. O nabídky práce tudíž nebudeš mít nouzi.
  • Na Javě stojí i další technologie, které se v praxi hojně používají. Stačí se tedy pak jen doučit danou technologii, která je na Javě závislá.
  • Kód v Javě můžeš spustit všude, nehledě na platformu, jelikož se jedná o interpretovaný jazyk.
  • Za Javou vznikla velká komunita. Nebudeš mít tedy problém najít pomoc.

K tomu, aby ses stal dobrým programátorem, jsou potřebné znalosti, ale díky dobrým radám od zkušenějších kolegů ti to půjde snáze a rychleji. Další programovací jazyky fungují na podobném principu. My ti v článku přinášíme několik tipů na to, jak s Java programováním začít.

Přečti si všechno, co můžeš

Pokud jde o knihy z oblasti IT a programování, je to s nimi bohužel poněkud ošemetné. Technologie se vyvíjejí takovou rychlostí, že v době vydání je kniha již z velké části neaktuální. Efektivnější tak mohou být různá periodika, weby a blogy pro programátory, kde najdeš mnoho tipů, jak řešit různé problémy při programování v jazyce Java. Zároveň představují efektivní způsob, jak si přečíst o zkušenostech profesionálních a zejména zkušených programátorů co nejvíc.

Učitel je schopen odhalit a vysvětlit chyby z praxe, zatímco student dělá chyby z nevědomosti. V době pseudoodborníků však existuje poměrně velká šance, že narazíš na něco, co není tak úplně pravda. Proto ti doporučujeme ověřovat si zdroje a čerpat informace jen z těch, kterým plně důvěřuješ. V nejhorším případě alespoň zjistíš, jak se to dělat nemá.

Staň se členem komunity pro začínající programátory

Stejně smýšlející lidé překonávají stejné problémy jako ty, díky čemuž se můžeš poučit nebo najít řešení společně s druhými. Pokud se na programování v jazyce Java díváš například přes skupinu na sociální síti, dokážeš vyřešit své omyly, pomoci jiným a v neposlední řadě také zůstat v obraze o nejnovějších trendech. Vzájemná pomoc představuje nejefektivnější způsob, jak se pohnout vpřed.

Skupina programátorů se dívá společně do monitoru počítače
Java programování je vysoce žádané na trhu práce.

Piš kód

„Pokud se chceš naučit psát kód, musíš psát kód,“ říká Yablko, jeden z nejlepších slovenských učitelů programování. Žádná teorie na světě ti nenahradí napsání těch všech značek, skladby a logických souvislostí.

Co nejčastěji se nauč něco nového, protože pokud ne, budeš toho vědět stále méně. Určitě totiž něco zapomeneš. Cvičení je jediná cesta k profesionalitě, především tehdy, když už znáš všechny základní pojmy. Kromě toho se dnešní technologie tak rychle mění, že pokud si neustále nezlepšuješ své dovednosti a neučíš se nové, velmi rychle za ostatními zaostaneš.

Piš co nejméně kódu

Trochu zvláštní rada, že? Není tu přece programátor právě proto, aby psal kód? Ano i ne. Samozřejmě, Java programování musí zahrnovat psaní kódu, ale přesto by ses měl snažit napsat ho co nejméně, abys vyřešil konkrétní problém či zadání. To neznamená, že máš udělat svůj kód co nejkompaktnější a například pojmenovat všechny proměnné jen jednotlivými písmeny abecedy.

Znamená to, že se máš snažit napsat pouze kód, který je skutečně zapotřebí k implementaci požadované funkcionality. Java programátorům se občas stává, že ve snaze obsáhnout všechny možné varianty situací vytvářejí robustní kód. To ovšem nemusí být vždy efektivní. Takový dodatečný kód nemusí přidávat žádnou hodnotu, ale stále může způsobit mnoho škody. Čím více kódu napíšeš, tím více vznikne šance na chyby, nemluvě o náročnosti udržování takové masy dat.

Psaní komentářů ber s rezervou

Je téměř vyloučeno, abys na kurzu Java pro začátečníky nebo pokročilé minimálně jednou neslyšel větu: „K vytvořenému kódu si pište komentáře.“ Instruktoři obvykle argumentují tím, že když se ke kódu po letech vrátíš, budeš vědět, co bylo jeho cílem. No, ano. Pokud s programováním začínáš, rozhodně je to dobrá rada. Avšak profesionálové v programování v Javě a také v jiných jazycích se komentářům snaží vyhnout. Jeden z nich prý řekl: „Pokaždé, když napíšeš komentář, měl bys udělat grimasu a vnímat selhání své schopnosti vyjadřovat se.“

Nemyslíme tím, že už nemáš nikdy používat žádný komentář, ale to, že se jim dá většinou vyhnout. Namísto nich se soustřeď na lepší pojmenování věcí. Odborníci tvrdí, že komentáře by se měly psát pouze tehdy, když nelze jasně vyjádřit záměr proměnné nebo metody pomocí názvu. Komentář by ti tak mohl říci, že například zvláštní pořadí, ve kterém se v kódu vyskytly nějaké operace, nebylo chybou, ale záměrem kvůli chybě v základním operačním systému.

Obecně komentáře nejsou špatné jen proto, že se jim v mnoha případech lze vyhnout, ale zejména proto, že mohou být klamavé. Komentář se totiž automaticky neaktualizuje se zbytkem kódu, a tak se po čase mohou stát zavádějícími, neboť tě mohou nasměrovat zcela nesprávným směrem. No a pokud bys měl pokaždé kontrolovat, jestli kód opravdu dělá to, co komentář tvrdí, takový komentář je ti k ničemu.

Nesnaž se zvládnout všechno hned

Když se snažíš naučit jazyk jiné země, nezačneš najednou s angličtinou, španělštinou i esperantem. Naučit se jakýkoli jazyk, tedy také programovací, chce čas, trpělivost a úplné soustředění. Chceš ovládat React? Vyvíjet mobilní appky? Cross-platformové appky pomocí Flutter nebo React Native? Chtěl by ses konečně naučit C# nebo vyvíjet hry? Nejsi sám. Mít velké plány a vysoké cíle je dobré, ale musíš jít rozumně. Učit se najednou HTML a CSS se dá, ale sotva zvládneš v jednom čase frontendový i backendový jazyk. Vybírej si postupně!

Nevzdávej se a obavy hoď za hlavu

Tímto jsme možná měli začít. Neboj se selhání, ale naopak, pouč se ze svých chyb. Miluj své chybové hlášky, protože tě naučí správně programovat v jazyce Java. Do toho! Opakuj si dokola, že pokud chceš umět psát kód, musíš psát kód. Krok za krokem. Ani se nenaděješ a Java programování budeš hravě ovládat.

10. 03. 2023

10 min. čtení

Mohlo by tě zajímat