5

Jak napsat životopis do práce, který zaujme

msg life Slovakia » Články » Kariéra » Jak napsat životopis do práce, který zaujme

27. 04. 2023

8 min. čítania

Každý z nás se někdy ocitne v situaci, kdy hledá práci a musí předložit svůj životopis. Co je životopis (CV)? Je to dokument, který by měl upoutat pozornost a přesvědčit o tvých schopnostech a zkušenostech. Životopis je tvou vizitkou, tvým vstupem do pracovního světa a prvním dojmem, který zanecháš na potenciálním zaměstnavateli. Ale jak napsat životopis, který bude stát za to?

Abys našel svoji vysněnou práci, neobejdeš se bez profesního životopisu. Nemusíš mít ale obavu, není to nic složitého.

Úžasný svět internetu ti nabízí několik dokonalých vzorů životopisů – vložiť Šablóny, takže teď už jen zjistit tipy, jak napsat profesní životopis po obsahové stránce, aby na sebe strhnul pozornost personalisty.

Obsah profesního životopisu

Profesní životopis představuje klíč k tvé budoucí kariéře. Shrnuje tvoje pracovní a jiné zkušenosti a schopnosti, na základě kterých zaměstnavatel získa o tobě přehled. Vezměme to ale postupně.

Do CV uvedeš své kontaktní údaje, které by měly být vždy na začátku dokumentu. Tedy tvoje jméno, příjmení, případné tituly, telefon, e-mail, často i kontaktní adresu. Jen malá rada – pokud máš jméno v e-mailové adrese například terminator007, velkej.borec nebo bila_kopretinka, pak se vyplatí založit si o něco „dospělejší“ adresu obsahující variantu tvého skutečného jména.

Řada lidí přidává k CV i svou fotografii. Ta by měla být aktuální a formální – snímek z maturitního večírku, není zrovna vhodný. Ačkoli fotka patří mezi nepovinné položky, dodává životopisu na důvěryhodnosti. Do CV můžeš přiložit datum narození.

Do životopisu naopak nepatří například to, zda jsi ženatý/vdaná nebo svobodný/svobodná nebo kolik máš dětí. Na takové informace dokonce nemá personalista ze zákona právo. Obdobně je to například s otázkami na politické názory, náboženství, sexuální orientaci, plány na založení rodiny apod.

Stěžejní část životopisu tvoří pracovní zkušenosti. Následuje vzdělání a kurzy, školení, zahraniční nebo vědecké stáže.

Dále popíšeš své dovednosti a schopnosti (včetně měkkých dovedností), které tě odlišují od ostatních uchazečů. Uveď své jazykové znalosti, počítačové dovednosti, držitelství řidičského průkazu a všechny další konkrétní dovednosti, které daná pozice vyžaduje.

A na závěr můžeš přidat své zájmy a koníčky, které ti jsou blízké a souvisí s danou prací. Nechce se ti řešit struktura? Stáhni si předem připravený vzor, nebo vyplň on-line formulář na životopis. Podrobnější informace a tipy o tom, jak napsat životopis, nalezneš níže.

Co má obsahovat životopis? Vzor šablon ti to usnadní

Tipy, jak psát životopis:

  • Piš ho vždy přehledně a strukturovaně.

Personalisté mají jen několik sekund na to, aby si jej prohlédli, proto životopis napiš výstižně a srozumitelně.

  • Strukturovaný životopis – strukturuj jej do odrážek.

Základní informace jsou dostatečné, doplň max. krátkou větu k praxi, je-li to nutné.

  • Seřazuj vždy chronologicky od nejnovějších po nejstarší.
  • Drž se max. 2 stran A4.

V této době je běžným formátem profesního životopisu elektronický dokument, tedy Word (.doc alebo .docx) a PDF.

Stručné tipy, jak napsat životopis do práce

  • Zaměř se jen na zkušenosti, které jsou důležité pro konkrétní pozici.

Vyzdvihni je a poukaž na své kvality, znalosti a zkušenosti. Právě ty by měly být alfou a omegou kvalitního životopisu, který ti pomůže najít si práci. Jdi do detailů a popiš, které schopnosti tě odlišují od ostatních uchazečů. Ukaž se v tom nejlepším světle, neboj se pochválit.

  • Uveď pravdivou úroveň svých znalostí.

Je velký rozdíl mezi základní a pokročilou úrovní, například v případě různých programů. Neboj se rozepsat o svých schopnostech a uvést příklady své práce, které tyto tvé schopnosti potvrdí. Zmiň reálné výstupy.

Odpověz si na 3 důležité otázky:

  1. V jakém rozsahu a jakým způsobem jsi využíval svoje schopnosti?
  2. Na jakých úkolech a pro koho jsi pracoval?
  3. S kým si při práci na zadaných úkolech komunikoval nebo spolupracoval?
  • Vyjadřuj se jasně, věcně a popiš úspěchy, kterých jsi dosáhnul.

Jakým způsobem jsi byl pro firmu přínosný? Vymyslel jsi inovativní koncept? Pracoval jsi na projektech, díky kterým jsi získal nové odborné schopnosti a dovednosti? Uveď konkrétní příklady nebo situace, které tvé triumfy potvrdí.

Plusem je ochota učit se a vzdělávat se. Nemáš některou ze zkušeností, které jsou uvedené v popisu práce? Nenechej se tím odradit. Ve svém životopise se můžeš zmínit, že jde o pozitivní výzvu do budoucna a rád se naučíš cokoliv nového.

  • Pokud nemáš praxi

Především pokud jsi čerstvým absolventem a ještě nemáš příliš pracovních zkušeností, můžeš zahrnout i různé brigády či praxe, jež jsi absolvoval. Jen se vyhni těm, které nemají s pozicí, na niž se hlásíš, žádnou souvislost. Například pro místo programátora není důležité, že jsi na střední škole brigádničil při míchání těsta v pekárně, ale stáž v IT firmě se vyplatí zmínit.

  • Uveď do CV referenci, pokud ji máš.

V některých firmách požaduje personální oddělení také kontakt na posledního zaměstnavatele, na kterém by mohlo ověřit poskytnuté informace či se na tebe zkrátka přeptat. Pokud máš od bývalého zaměstnavatele doporučení, není na škodu jej k CV přiložit.

  • Vycházej z otázky: Proč jsi právě ty vhodným adeptem na pozici, o kterou se ucházíš?

Pracuj s ní napříč celým svým životopisem, protože by s ní měla souviset každá jednotlivá část, kterou vložíš do životopisu.

  • Pokud ovládáš cizí jazyky, ke každému z nich uveď i úroveň, na jaké jazyk ovládáš.
  • Vypiš školy, na kterých jsi studoval, a uveď i absolvované kurzy, školení, workshopy nebo certifikáty, které jsi získal.

Uváděj vždycky jejich reálné časové vymezení, včetně data začátku, konce a počtu hodin, které jsi věnoval konkrétnímu kurzu či školení.

Studoval jsi na vysoké škole, ale nedostudoval ji? Uveď i tuto skutečnost. Popiš, co ses během studia naučil nebo čemu ses věnoval. Uvést můžeš i téma diplomové práce, kterou jsi během studia vypracoval. Zmiň ji zejména tehdy, pokud má souvislost s tvým pracovním směřováním a pracovní pozicí.

  • U každé pracovní zkušenosti uveď pět věcí, za které jsi odpovídal během výkonu práce.

Možná se ti to zdá jednoduché a nepotřebné, ale mysli na to, že jsou podstatnou součástí při vyhodnocování tvého CV. Je-li to pro tebe málo, napiš další, ale zbytečně se nerozepisuj.

Napiš vždy název společnosti, ve které jsi pracoval, pozici a časové rozmezí. Nejlepší je napsat celé datum začátku a konce pracovního poměru. Pokud jsi pracoval na poloviční úvazek, zmiň i tuto skutečnost. V případě, že jsi měl období, kdy jsi nepracoval (např. rodičovská dovolená apod), taky ho stručně popiš, aby personalista nemusel přemýšlet, proč je v seznamu povolání několikaletá pauza.

Doporučujeme ti...

Zapomeň na to, že existuje nějaký univerzální životopis, který by byl vhodný pro každou pozici. Vždycky se najdou uchazeči, kteří posílají stejná CV do každé společnosti, ve které by chtěli pracovat. To je chyba, protože každá firma je specifická a vyžaduje od zaměstnanců odlišné dovednosti a schopnosti.

Na stole jsou položeny kancelářské potřeby, kde je na oranžovém lístku napsáno slovo skills.
Profesní životopis musí obsahovat pravdivé znalosti a schopnosti

Kreativita patří do „motiváku“

Pokud chceš ukázat svou osobnost a motivaci, projev se v motivačním dopise, může být součástí přijímacího řízení. A vyplatí se ho napsat, i když jej nechtějí. Přesně tam máš prostor se vyřádit a rozepsat o svých cílech a motivaci.

Až budeš psát profesní životopis, zaměř se na jeho přehlednost a stručnost. Samozřejmě se vyvaruj pravopisných chyb, přečti si to alespoň dvakrát nahlas, dej jej někomu popřípadě přečíst a požádej o zpětnou vazbu – zda je životopis přehledný, má „hlavu a patu“. Víc očí víc vidí. Nelži v něm, nepřikrášluj a ani se nepodceňuj.

Poslední důležitou radou, jak vytvořit životopis, je vsadit na pravdu. To znamená, že bys své schopnosti neměl ani zveličovat. Když totiž zkusíte skutečnost kreativně upravit, nakonec pravda stejně vyjde najevo. Když ne hned při pohovoru, tak velmi brzy v praxi. A tak se může stát, že i navzdory všem předpokladům a výborně napsanému CV (nepočítáme-li onu lež) v nové práci skončíš dřív, než skončí zkušební doba.

Teď už víš, jak napsat životopis, který bude stát za to a zvýší tvoje šance dostat se na pohovor nebo získat práci. Nejdůležitější součástí je, abys poukázal na vlastní hodnotu a na to, proč jsi právě ty ideálním kandidátem.

Proč si mají ze všech uchazečů vybrat právě tebe? Uveď vlastnosti odpovídající na tuto otázku do životopisu a uvidíš, že získáš mnohem víc pozvánek na pohovor a nakonec i tvou vysněnou práci. Například u nás ve msg life Slovakia. Mrkni na aktuální pracovní nabídky a absolvuj online pohovor.

27. 04. 2023

8 min. čtení

Mohlo by tě zajímat