5

Jak si říct o zvýšení platu?

msg life Slovakia » Články » Lifestyle » Jak si říct o zvýšení platu?

23. 01. 2023

7 min. čítania

Pro každého je důležité být za svou práci adekvátně ohodnocen. I tak ale vyjednávání o zvýšení mzdy většinou nepatří k úplně příjemným rozhovorům. Jenže, o co nepožádáš, to většinou nedostaneš. Jak si tedy říct o zvýšení mzdy a uspět?

Zmapuj aktuální situaci

Mnoho firem zvyšuje mzdy pravidelně spolu s hodnocením v závěru roku. To platí především v prostředí korporátů. Pokud jsi dosáhl požadovaných ročních cílů, je to pro tebe ideální doba, kdy si říct o vyšší odměnu.

Jestliže chceš požádat o zvýšení mzdy mimo toto období, zjisti si nejdříve:

  • jak se firmě daří z finančního hlediska,
  • jaká je nálada ve vedení,
  • jak si vedeš u svého přímého nadřízeného a
  • jaká je situace na pracovním trhu ve tvém oboru.

Všechny tyto okolnosti mají zásadní vliv na to, zda je vůbec vhodné žádat o navýšení mzdy.

Věděl jsi, že...

V msg life Slovakia si ceníme kvalitní práce a nasazení našich zaměstnanců. Nabízíme nejen atraktivní plat, ale i Vánoční, výkonnostní a mimořádné prémie, štědrý příspěvek na stravenky nebo jazykové kurzy a odborná školení. Přidej se k nám a posuň svou kariéru dál.

Připrav si neprůstřelné argumenty

Štěstí přeje připraveným. Při žádání o zvýšení mzdy to platí dvojnásob. Nachystej si zásobu argumentů, okolo kterých svou žádost postavíš. Při vyjednávání můžeš využít zásady efektivní komunikace. Nezapomeň si také celý rozhovor natrénovat.

Zmiň například své dosavadní úspěchy, nárůst pracovní zodpovědnosti nebo zvýšení odbornosti, díky které jsi efektivnější a firmě tak šetříš peníze. Nastiň i projekty a jinou práci, která tě v budoucnu čeká. Neboj se s vedoucím sdílet i pozitivní zpětnou vazbu na svou práci od kolegů nebo své silné stránky.

Obecně platí, že o čím vyšší nárůst mzdy žádáš, tím silnější by měly být tvé argumenty. Opři je například o reálná čísla. Přinesla uzavřená zakázka zisk tvojí firmě? Ukaž to. Silnější vyjednávací pozici mají lidé s vysoce žádanou a nedostatkovou odborností (například IT nebo technické obory).

Žena žádající o zvýšení platu ukazuje šéfovi grafy
Konkrétní argumenty vám pomohou při žádosti o zvýšení platu.

Udělej si také srovnání platů, které jsou obvyklé ve tvém oboru a přibližně na stejné pozici. Argumentovat pak můžeš tím, že bys pro firmu rád pracoval dál, ale platově jsi pod průměrnou hladinou, což ti nepřipadá fér.

Zvol vhodnou částku

Zpravidla je běžné žádat o 10% navýšení mzdy. Záleží ale samozřejmě na okolnostech. Zvaž své zkušenosti i to, jak dlouho pro firmu pracuješ.

Doporučujeme ti...

Ve vyjednávání zasaď nadsazenou mentální kotvu. Chceš zvednout mzdu o 10 %? Začni na 15 %. Je pravděpodobnější, že tak dosáhneš svého cíle.

Zvyš své šance správným načasováním

Nejlepší doba pro žádost o zvýšení platu je v momentě, kdy přišla větší změna. Tou může být například:

  • vypršení zkušební doby,
  • úspěšné dokončení projektu,
  • získání nového zákazníka či zakázky,
  • povýšení nebo
  • rozšíření dosavadních kompetencí.

Dalším vhodným okamžikem může být i moment, kdy jsi absolvoval pohovor u jiného zaměstnavatele a přišla ti od něj konkrétní nabídka. Můžeš ji pak použít jako jeden z argumentů. V žádném případě jí ale svému zaměstnavateli nevyhrožuj.

Naplánuj společnou schůzku

Má tvůj vedoucí před důležitou prezentací? Pak setkání odlož. Přece jen chceš, aby měl dobrou náladu a nebyl ve stresu. Snížíš tak pravděpodobnost toho, že tě odmítne.

Schůzku si s ním domluv dopředu. Zamluv zasedací místnost a vyhraď si na ni v kalendáři dostatek času. Rozhodně se svého šéfa nesnaž odchytit během dne mezi jeho schůzkami nebo při odchodu domů.

Doporučujeme ti...

Na jednání svého vedoucího předem připrav. Pošli mu například e-mail s žádostí o schůzku ke zhodnocení dosavadní práce a zvýšení mzdy.

Vyhni se těmto 3 chybám

Nevyhrožuj odchodem. Pokud to opravdu nechceš udělat. Uvědom si, že nejde o souboj, ale debatu. Nestav se proto do ofenzivní pozice, mohlo by se ti to vymstít.

Nehraj na emoce. Tvého zaměstnavatele bohužel nezajímá, že chceš vyšší plat, protože bys rád vzal svoji rodinu na dovolenou nebo to, že máš doma nemocného psa. Komunikuj věcně, stručně, rozhodně a konkrétně.

Odmítnutí si neber osobně. Výsledek jednání o zvýšení mzdy závisí na řadě okolností a některé z nich zkrátka neovlivníš. Je možné, že tvůj šéf prostě nemá budget na to, aby ti přidal.

Nezadařilo se? Chtěj jasný plán!

Rozhovor nedopadl podle tvých očekávání? Nevěš hlavu. Zeptej se svého šéfa, co je třeba udělat pro požadované zvýšení mzdy a jak se k němu můžeš dopracovat. Chtěj také časový plán, po jehož uplynutí se s nadřízeným k otázce zvýšení tvé mzdy vrátíte.

Doporučujeme ti...

Naplánuj si i náhradní řešení, jako je například odměna v podobě jiných benefitů, vzdělávacích kurzů nebo prémií.

Najdi si zaměstnavatele, který se o tebe postará

Nadřízený ti s tvými požadavky nevyhověl? Pak je možná načase změnit zaměstnavatele. Pokud děláš v IT, zkus práci pro msg life. Budeš mít možnost podílet se na zajímavých projektech, získáš atraktivní benefity včetně flexibilní pracovní doby a dalšího vzdělávání a v neposlední řadě dostaneš možnost učit se od špiček ve svém oboru. V msg life si kvalitních lidí ceníme. Přidej se k nám!

 

23. 01. 2023

7 min. čtení

Mohlo by tě zajímat