5

Svědění a únava očí. Jak chránit zrak při práci s počítačem?

msg life Slovakia » Články » Lifestyle » Svědění a únava očí. Jak chránit zrak při práci s počítačem?

31. 10. 2022

6 min. čítania

Mnoho lidí při práci v kanceláři pociťuje bolest, zarudnutí nebo slzení očí. Tyto příznaky mohou vést ke zhoršení kvality vidění a k dalším zdravotním problémům jako jsou migrény. Proto jsme pro vás sepsali několik tipů, jak předcházet únavě očí a udržet si kvalitní zrak co nejdéle.

Práce, které vyžadují dlouhé hodiny před obrazovkami zařízení, často způsobují rozmazané vidění, potíže s osvětlením známé jako syndrom únavy digitálních očí, který se označuje jako CVS – syndrom počítačového vidění. K tomuto syndromu přispívá několik dalších faktorů, ale existují způsoby, jak ho odstranit.

Vše začíná správným životním stylem

I oči jsou součástí celého těla, a tak jejich kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů. Stav očí a zraku ovlivňuje také strava, hygiena a návyky jako kouření. To může způsobit šedý zákal, poškození zrakového nervu nebo v některých případech úplnou slepotu. Proto je vhodné cigarety zcela omezit. V jídelníčku by měla být upřednostňována mrkev, ryby, listová zelenina, bobulovité ovoce, citrusové plody, ořechy, fazole a vaječné žloutky. Obsahují živiny, které jsou prospěšné pro oči. I zde však platí, že všeho s mírou. Neměli bychom zapomínat ani na správnou hygienu, zejména pokud nosíme kontaktní čočky nebo jsme zvyklí se často dotýkat rukama očí. Měli bychom se vyhýbat kosmetice, která oči dráždí a není pro ně určena.

Ochrana očí by se neměla podceňovat

Zrak je jedním ze smyslů, kterým vnímáme přibližně 80 % informací ze světa, a proto by měl být náležitě chráněn. Pro zmírnění účinků modrého záření z digitálních obrazovek a zařízení, známého také jako digitální oční zátěž, je vhodné pořídit si brýle (i bez dioptrií) s filtrem, který blokuje modré záření. Modré světlo samo o sobě nemusí být nutně špatné, ale při dlouhodobém kontaktu s obrazovkou způsobuje únavu a rovněž únavu očí. Podceňovat byste neměli ani kvalitní sluneční brýle s UV ochranou. Lyžařské brýle nejsou výjimkou, protože v bílém zasněženém prostředí je zrak mnohem více namáhán. Existují také speciální brýle například pro řízení. Pokud používáme kontaktní čočky, měli bychom se o ně starat a pravidelně je měnit. Můžete se tak vyhnout různým infekcím a zhoršení stavu.

Pravidelné přestávky v práci s přístroji a správné sezení.

Televizor, monitor, tablet a chytrý telefon. To vše používáme denně a ovlivňuje to náš zrak.  Pokud však pracujete s počítačem, pravděpodobně se nevyhnete pravidelnému kontaktu s obrazovkou. Dobrým zvykem je proto pravidelná přestávka od těchto zařízení. Měly by být alespoň 4 denně a trvat nejméně 5 minut. Nezapomeňte snížit jas a kontrast obrazovky nebo použít režim pro úsporu očí. Důležité je také správné sezení před obrazovkou. Ujistěte se, že sedíte alespoň 80 cm od monitoru.

Obrazovka by měla být umístěna mírně pod horizontem a sklon obrazovky by měl být stejný jako úhel pohledu. To pomůže nejen vašemu zraku, ale také páteři a krku. Při práci s počítačem si uvědomujte polohu celého těla. Zdravé držení těla při sezení snižuje náchylnost k bolestem zad i karpálního tunelu. Nezapomeňte na vhodný zdroj světla v místnosti. Do očí by nemělo dopadat ostré světlo. Proto je lepší umístit stůl tak, abyste nenamáhali oči.

Preventivní prohlídky jsou důležité

Pokud nosíte brýle nebo kontaktní čočky, je důležité pravidelně navštěvovat očního lékaře, aby zjistil, zda se váš zrak nezhoršuje. Jednou za čas byste si měli nechat zkontrolovat zrak, i když nemáte žádné problémy s očima, ale často pracujete s počítačem. Čím dříve odhalíte potenciální problém, tím lépe. Proto msg life Slovakia nabízí svým zaměstnancům možnost využít bezplatného vyšetření zraku v rámci Měsíce zdraví. Před návštěvou lékaře byste se měli v rodině informovat o dědičných onemocněních, a to nejen očí. Kvalitu vidění může ovlivnit například i cukrovka. Pokud je to možné, měli bychom dát přednost brýlím před čočkami. Oči namáhané monitorem je třeba pravidelně zvlhčovat kapkami a nezapomínat mrkat.

Oční gymnastika

Stejně jako naše tělo, i naše oči potřebují pravidelné cvičení. Tím se zabrání krátkozrakosti nebo dalekozrakosti. Stačí si každý den vyhradit čas na tzv. oční jógu nebo oční gymnastiku. Krátké cvičení se skládá ze tří fází. Každých dvacet minut se na dvacet sekund podíváme na objekt vzdálený asi šest metrů. Tato vzdálenost je ideální pro to, aby se oči zbytečně nenamáhaly, zaostřily a odpočinuly si. Nezabere to mnoho času, ale účinek je patrný již po několika cvičeních. Hraní tenisu je také dobré cvičení. Soustředění na míč, který se neustále vzdaluje a přibližuje, procvičuje naše soustředění.

Poškození očí může být způsobeno nejen sledováním monitoru, ale také například dlouhodobým čtením knih při špatném osvětlení. Namáháme oči tím, že se soustředíme pouze na jeden centrální bod testu před sebou. To může vést i ke zhoršení periferního vidění. Také pro oči platí, že pokud nepoužíváme určité svaly, časem ochabnou a ztratí svou funkčnost. Přestávky od monitoru, oční prohlídky a cvičení očí jsou proto nejlepšími způsoby, jak si udržet zdravý zrak co nejdéle.

31. 10. 2022

6 min. čtení

Mohlo by tě zajímat