5

Vánoční filmy a vánoční seriály, klasika, která vám zpříjemní sváteční období

msg life Slovakia » Články » Lifestyle » Vánoční filmy a vánoční seriály, klasika, která vám zpříjemní sváteční období

23. 12. 2022

6 min. čítania

Pokud o prázdninách zrovna nelyžujete, neběháte na běžkách nebo nesáňkujete, určitě zakotvíte před televizní obrazovkou. Je dobré mít plán, aby vaše sledování neskončilo dvouhodinovým procházením nabídek streamovacích služeb. Proto jsme vytvořili dokonalý seznam vánočních klasik.

FILMY NA VÁNOČNÍ SVÁTKY

Sám doma

K dispozici na Disney+

Kevinova vynalézavost by z něj udělala vynikajícího testera, kdyby se ovšem nerozhodl bojovat se zločinem velmi rafinovaným způsobem. Pokud jste zvyklí na slovenský dabing, streamování přes Disney+ vás zklame, najdete pouze českou lokalizaci. Ale na slovenské televizní programy se můžete spolehnout, určitě stihnete jednu z 20 vánočních repríz.

Vánoční prázdniny (The Griswolds)

K dispozici na Netflixu (do 30. listopadu)

Nečitelný zářící obličej Chevyho Chase, nevděční členové rodiny a Vánoce, kdy se pokazí všechno, co se pokazit může. Vánoční filmová klasika na víkendové odpoledne. Bohužel se Netflix rozhodl, že ho z našich končin těsně před sezónou stáhne, takže… VPN?

Gremlins

Dostupné na HBO Max

Nevystavujte je světlu. Nenamáčejte je. A proboha, nedovolte jim jíst maso po půlnoci. Nemyslíme koledníky, ale skřítky! I když se to vlastně vzájemně nevylučuje. Vánoční hororová komedie aneb ideální mix pro sváteční mrazivou noc pod peřinou. Pokud dáte Gremlinům šanci, všimněte si kulis města a radnice. Připadají vám povědomé? Je to možné – protože jsou stejné jako ve filmu Návrat do budoucnosti!

Předvánoční noční můra

K dispozici na Disney+

Trochu Halloween, trochu Vánoce, 100 % Selick-Burton. Noční můra před Vánoci je sezónní flexibilní animák, který se z nějakého důvodu stal kultovní záležitostí, zejména v emo kultuře. Ať už si lakujete nehty na černo, nebo ne, nebrání vám to ve sledování. Tento výběr spojujeme s další Burtonovou klasikou, filmem Střihoruký Edward.

Smrtonosná past

K dispozici na Disney+

Firemní večírek v mrakodrapu, lupiči předstírající teroristický útok a osamělý hrdina ve větrací šachtě. Co může být vánočnějšího než Bruce Willis zapalující si ve tmě zapalovač. Tichá noc, svatá noc a popcorn k tomu. Nebo perník, to už necháme na vás.

Batman se vrací

Dostupné na HBO Max

Zdá se, že Tim Burton je v tomto seznamu nejvíce přehlíženým režisérem. Daří se mu prolínat temné kulisy s vánoční atmosférou. V případě Batmana jde o první a jediný komiksový film na tomto seznamu. Pokochejte se pohledem na špinavý gothamský sníh a Michaela Keatona ve velmi nepohodlném kostýmu.

Dětské postýlky

K dispozici na Netflixu, HBO Max

Novodobá klasika s českými „rozmazlenými“ hláškami a návratem do dob minulých, které většina našich kolegů nezažila. Je tu komedie, je tu drama, jsou tu Vánoce. Tak si připravte postel, zapněte Pelíšky a nezapomeňte na „kyselé okurky“.

S tebou mě baví svět

Julo Satinský s námi právě teď během Vánoc mluví z reklam prostřednictvím umělé inteligence a technologie deep fake. Můžeme si ho však připomínat i jinak než propagací bankovních produktů a služeb. S tebou mě baví svět je kultovní komedie s kultovními hláškami, spoustou sněhu a romantikou v podobě chaty bez vody, elektřiny a splachovacího záchodu. Je to staré, ale je to jaro.

SERIÁL K VÁNOČNÍM SVÁTKŮM

Black book

3 sezóny, 18 epizod

Pro mnoho lidí, a zejména pro milovníky knih, vrchol britcomové scény (britských komediálních seriálů). Komik Dylan Moran hraje v tomto krátkém seriálu misantropického Bernarda Blacka, majitele knihkupectví. Skvěle ho doplňují postavy jeho společníků, vztahově frustrované Fran a sklíčeného Mannyho. Připravte se na zvýšenou konzumaci svařeného vína.

Sherlock

4 série, 15 epizod, k dispozici na HBO Max

Fenomenální Benedict Cumberbatch a Martin Freeman ukázali světu, že i z remaku historické klasiky, navíc v televizní produkci, se může vyklubat AAA titul. Upozorňujeme, že seriál má sice jen 15 dílů, ale délka jedné epizody je filmová, přibližně 90 minut. To je celkem téměř 18 hodin. Necháme na vás, abyste se rozhodli, zda to bude dobře investovaný čas – ale nudit se rozhodně nebudete.

IT Crowd

5 sérií, 25 dílů, k dispozici na Netflixu

Tematická klasika, kterou pravděpodobně znáte, protože pracujete v oboru. Trojice Moss, Roy a Jen vás ve 25 epizodách pobaví svým britským humorem a přízvukem, takže pokud se rozhodnete seriál sledovat v původním znění, což se rozhodně vyplatí.

The Office

9 sezón, 188 epizod, dostupné na Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video

Satirický dokumentární seriál The Office/The Office vznikl původně jako britská minisérie pod taktovkou Rickyho Gervaise. Britský originál má pěkných 14 epizod rozdělených do dvou sérií, ale doporučujeme vám podívat se i na americký remake. Trapný humor neotesaného šéfa pobočky velkoobchodu s papírem a psacími potřebami je prostě… nepříjemné. Ale jakmile ho jednou ochutnáte, nebudete chtít žádný jiný druh humoru. „To říkala.“

Vánoční speciál The Office:

  • 2. série, 10. díl
  • 3. série, 10. díl
  • 3. série, 11. díl
  • 5. řada, 11. díl
  • 6. řada, 13. díl
  • 7. řada, 11. díl
  • 7. řada, 12. díl
  • 8. řada, 10. díl
  • 9. řada, 9. díl

Přátelé

10 sérií, 235 dílů, k dispozici na HBO Max

Ani o prázdninách se vám nepodaří přehrát všechny díly Přátel (alespoň doufáme), ale tento výběr by vám mohl pomoci. Pravděpodobně je stejně znáte nazpaměť, takže časové skoky nebudou takový problém.

Vánoční speciál Přátelé:

  • 2. série, 9. díl
  • 3. série, 10. díl
  • 4. série, 10. díl
  • 5. řada, 10. díl
  • 6. řada, 10. díl
  • 7. řada, 10. díl
  • 8. série, díl 11
  • 9. série, 10. díl

Vypněte počítač a hlavu

O letošních prázdninách bude hlavním heslem odpočinek. Odpočiňte si na chvíli od práce a užijte si volno. Je to dobré pro vaši hlavu, a pokud nezvýšíte příjem kalorií desetinásobně, snad to bude dobré i pro vaše tělo.

23. 12. 2022

6 min. čtení

Mohlo by tě zajímat