5

Vánoční svátky jsou náročné na psychiku. Jak se před Vánoci nezbláznit?

msg life Slovakia » Články » Lifestyle » Vánoční svátky jsou náročné na psychiku. Jak se před Vánoci nezbláznit?

20. 12. 2022

5 min. čítania

Vánoční svátky plné klidu a pohody? Spíše zmeškané termíny, zprávy a odložené předání projektu. Nenechte se vyvést z míry, máme pro vás několik tipů, jak si užít vánoční období bez zbytečného stresu. Jak přistoupit ke třem stresujícím prosincovým týdnům co nejpragmatičtěji a vše stihnout?

Stanovte si s klienty hranice a termíny

V některých případech mohou být tyto rady určeny spíše vedoucím týmů nebo oddělení. Ne každý programátor komunikuje přímo se zákazníkem nebo má možnost navrhnout změnu procesu. Vždy je však možné domluvit si schůzku s manažerem, alespoň v msg life Slovakia.

Každý projekt by měl mít své vlastní ochranné časové pásmo nebo takzvaný „polštář“, který zabrání jeho sklouznutí do červené oblasti v kalendáři. To se samozřejmě stává často, ale svátky jsou v tomto specifické. Dva až tři týdny volna mohou projekt značně zpomalit. V ideálním případě neplánujte klíčové milníky na přelom roku, pokud s nimi nesouvisí strategie produktu nebo služby. Podobné řešení ocení i klienti, kteří si chtějí o prázdninách odpočinout.

Manažer IT projektu kontroluje časovou osu projektu na notebooku
Na projekty si vyhraďte čas během Vánoc.

Timemanagement techniky

Prosinec je skvělým obdobím pro osvojení si základních principů time managementu. Pokud je pro vás tato doba velmi rušná a pracujete například jakoJava developer senior , konzultant IT testerů nebo konzultant podnikového IT na různých projektech, je to skvělá příležitost začít pracovat:

  • E-maily vyřizujte rychle, nejlépe ráno.
  • Pokud jsou úkoly označené jako „vysoce prioritní, hlavní, dopravní“ nebo vlastní priority projektových manažerů v nepořádku, upozorněte je na to.
  • Neprokrastinujte na sociálních sítích, snažte se odpočívat u monotónních, rychlých úkolů s nižší prioritou. Důležitější práci sice odsunete, ale nebudete mít špatný pocit z prokrastinace a z kanceláře odejdete dříve.
  • Ne vždy je nutné sedět nad projektem až do večera. Pokud o něčem přemýšlíte dlouho do noci, efektivita se s každou další hodinou snižuje. Odložte problém na ráno, budete překvapeni, jak rychle ho vyřešíte, jakmile se dobře vyspíte.

Nastavte si vlastní termíny

Termíny projektů stanovuje váš projektový manažer. Dobrou pomůckou je stanovit si vlastní interní termíny, které zohledňují všechny projekty a pracovní i mimopracovní aktivity. To vám pomůže dát si úkoly do souvislostí a vyhodnotit, kolik času vám zbývá na jejich dokončení. Můžete použít tradiční diář nebo si vytvořit jednoduchou nástěnku prostřednictvím aplikace Trello. V průběhu roku by to pravděpodobně dělal jen pečlivý člověk – nebo velmi zaneprázdněný člověk – ale před svátky se to hodí i obyčejným smrtelníkům.

Některé věci už nedoženete. Nebojte se to říct

Jsou úkoly, které se vám dostaly na stůl pozdě nebo se rozvětvily a vyžadují více času, testování, postupů. Pokud to náhodou není ze stavu projektu jasné, sdělte to transparentně. Vlastní time management i stanovení interních termínů vám pomohly lépe odhadnout, na co máte čas a co můžete stihnout. Vědět dopředu, že něco nejde, je vlastně výhoda. Úkoly lze přeplánovat, delegovat na jiné kolegy a v dalším období jim přidělit více časových zdrojů. Ale manažer o tom musí vědět.

IT manažerka se dívá na svůj notebook u vánočního stromku
Stanovte si termíny a nebojte se říci ne.

Vypni PC

Cílem všech předchozích bodů je toto: když před prázdninami opustíte kancelář nebo vypnete počítač v pracovně, budete vědět, že jste udělali vše, co jste mohli. Předali jste, co jste potřebovali. To, co nebylo provedeno, je sděleno. Nyní je čas na odpočinek a načerpání nových sil.

20. 12. 2022

5 min. čtení

Mohlo by tě zajímat