5

7 důvodů, proč se učit německy

msg life Slovakia » Články » Lifestyle » 7 důvodů, proč se učit německy

09. 01. 2023

7 min. čítania

Říká se „Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem“. V dnešní době není neobvyklé ovládat více než jeden cizí jazyk. Existuje opravdu mnoho důvodů, proč se učit cizí jazyky. Ten hlavní ovšem je, že znalost řeči jiných národů ti může přinést velké (nejen kariérní) příležitosti. Kromě toho máš díky cizímu jazyku možnost poznat nové lidi, zachovat si otevřenou mysl a vnímat svět i z jiné perspektivy.

S němčinou se dorozumíš dokonce také v Africe

I přes všechny vtipy, které jsi dosud o němčině slyšel, je tento jazyk v Evropě opravdu početně zastoupen. V Evropské unii je to dokonce nejpoužívanější rodný jazyk. Německy se mluví ve 38 zemích světa a pro 7 zemí je němčina úředním nebo dominantním jazykem. Významná skupina německy mluvících obyvatel žije také v USA, Kanadě, Brazílii a Argentině. Několik německy mluvících regionů bychom našli dokonce také v Africe – v bývalých německých koloniích.

I když se zrovna nechystáš vycestovat do německy mluvící země nebo oblasti, němčina si tě díky turistům najde doslova na každém rohu. Němce totiž považují za dychtivé turisty a vedou v žebříčku utrácení financí právě na cestování. Pokud nepočítáme rok 2020, který postihl cestovní ruch na celém světě, v roce 2019 Němci utratili na zahraničních cestách více než 80 milionů EUR.

Snáze se díky ní naučíš další jazyky

Doby kontrastní lingvistiky jsou dávno pryč. Odvolávání se na jiný cizí jazyk může podpořit učení se nového jazyka, což dokazuje i výzkum z posledních desetiletí. Němčina patří do západoněmecké podskupiny germánských jazyků. Pokud ji ovládáš, snáze se ti pak učí další germánské jazyky jako dánština, švédština, holandština či norština. Díky příbuzným jazykovým skupinám se každou další řeč naučíš snadněji než tu předchozí. Výhody se týkají nejen slovní zásoby, ale také strategií učení a učebních technik.

Je také prokázáno, že studenti, kteří se učili angličtinu jako první cizí jazyk, mají při učení se němčiny náskok. Ovládání angličtiny je velkou výhodou, protože oba jazyky spojuje stejná jazyková skupina a rozsáhlá základna slov. Ta se vztahuje na mezinárodní slova z latiny, společné germánské zázemí a anglicismy. Kromě sloves najdeme i mnoho přídavných jmen, která jsou v obou jazycích totožná.

Němčina je jazykem úspěchu a inteligence

Určitě znáš značky jako Adidas, BMW či Audi. Všechny jsou německého původu. Německo je zemí, která dominuje světu značek i financí. Německá ekonomika je totiž nejsilnější v Evropě a ve světě si udržuje skvělou čtvrtou příčku. Německo je také proslaveno vysokou úrovní inženýrství, které patří mezi světovou elitu. Proto není divu, že německý jazyk je tzv. lingua franca střední a východní Evropy – tento pojem označuje obchodní jazyk, který je také jazykem komunikace pro kulturní a diplomatické potřeby a je také prostředkem výměny informací mezi vědci.

Němčinu můžeme označit i za oficiální jazyk vědy, protože Německo jako země vede v oblasti vědy a výzkumu. Právě v němčině je publikováno množství vědeckých studií. O tom, že němčina je jazykem inteligence, svědčí 92 nobelových cen, které získali vědci ze tří hlavních německy mluvících zemí.

Už teď ji používáš, i když o tom možná nevíš

Do naší rodné řeči proniklo mnoho německých slov, jen stěží byste hledali jiný slovanský jazyk, který používá tolik němčiny jako čeština. Německá slovíčka se u nás zdomácňovala celá staletí. Vděčíme za to bohatým obchodním vztahům s Rakouskem a německým menšinám, které u nás historicky žily. Mezi germanismy, které používáme dodnes, patří například slova cíl (Ziel), cukr (Zucker), deka (Decke), fajn (fein), mince (Münze), trefovat (treffen)…

Další výhodou při učení se němčiny je také to, že se při ní nepotřebuješ učit nový typ abecedy, jak je to nutné při ruském, čínském nebo arabském jazyce. Pokud se bojíš, že učení němčiny bude časově náročné, neměj strach, němčina totiž nabízí prostor chytrým zkratkám pro rychlejší a efektivnější učení. Začít se dá opravdu v každém věku, i když umíš německy jen pozdravit.

Němčina je plná překvapení

Většina jazyků, včetně angličtiny a němčiny, spojuje menší slova do delších. Němci však tuto praxi povýšili na extrém. Nevěříš? Stačí si ve vyhledávači najít vtipná německá slova či nejdelší složená slova, některá z nich mají více než 30 nebo 40 písmen. Překvapivě dlouhá slovíčka dávají zabrat i nejednomu Muttersprachlerovi  možná proto, že mnohé jsou uměle vytvořené a v hovorové řeči se nepoužívají.

Němčina je obecně jazykem s nejdelšími slovy, v průměru mívají 13 písmen. Německá složená slova nemají ve světě konkurenci. V Guinessově knize rekordů se kdysi ocitlo německé slovíčko se 79 písmeny a za nejdéle běžně používané slovo se dnes považuje  Rechtsschutzversicherungsgesellschaften  s 39 písmeny. Označuje pojišťovací společnosti poskytující právní ochranu. Takže ano, opravdu existuje a používá se.

dve německé vlajky na šedom pozadí
Německý jazyk je pro práci ve společnosti msg life Slovakia nezbytný.

Nové možnosti nejen v IT

Pracovní trh se po pandemii opět otevírá a nabízí řadu pracovních nabídek právě s požadavkem na znalost němčiny. S nimi přicházejí i nové kariérní příležitosti, které jsou často nadprůměrně ohodnoceny. V současnosti hledá téměř každý ze zaměstnavatelů „vícejazyčné“ zaměstnance, a právě znalost německého jazyka může být klíčem k tvému ​​vysněnému zaměstnání.

Otevírá ti dveře do společnosti msg life

Své znalosti němčiny můžeš využít i u nás, v msg life Slovakia, která je dceřinou společností německé skupiny msg life Gruppe. Tato mezinárodní skupina nabízí profesionální IT a poradenské služby v segmentech pojišťovnictví a finančnictví již více než 40 let. Na českém trhu úspěšně rosteme od roku 2000. V našich pobočkách v Bratislavě, Žilině a v Košicích můžeš najít opravdu skvělé uplatnění v oblasti vývoje softwaru.

Němčinu u nás využiješ při denní komunikaci zejména s kolegy z Německa. U některých pozic, jako je například náš IT projektový manažer kvality s německým jazykem, budeš přímým kontaktem pro naše projektové manažery při tvorbě nabídek pro zákazníky, kterými jsou právě velké pojistné společnosti na německém trhu jako například AXA či UNIQA.

Kromě této nabídky pro tebe máme další zajímavá volná pracovní místa Full Remote s možností využití tvých výborných znalostí německého jazyka na úrovni minimálně B1:

Jazykové bariéry bouráme i u nás

V msg life Slovakia se neustále zdokonalujeme i v cizích jazycích. Kvalitní lektoři němčiny a angličtiny nám zajišťují výuku online formou a pomohou ti zlepšit se a postupovat v kariéře. Naše kurzy jsou bezplatné a patří mezi množství benefitů, které ti jako zaměstnanci nabízíme. Část kurzu němčiny dokonce spadá do pracovní doby. Jsou vhodné i pro kolegy s úrovní A1-A2 a postupně ti pomohou dostat se na vyšší úroveň. O jazykových úrovních a dočteš i v našem dalším článku.

Ovládáš německý jazyk a vyznáš se v IT světě, avšak v naší nabídce pozic se nevyskytla nabídka, která by tě úplně zaujala? Nevadí, napiš nám, nebo nám pošli tvé CV. Pro šikovné lidi s němčinou, případnými zkušenostmi s programováním či praxí v pojišťovnictví u nás v msg life Slovakia máme místo.

09. 01. 2023

7 min. čtení

Mohlo by tě zajímat