5

Máš práce nad hlavu? Máme pro tebe pět tipů, jak na work-life balance

msg life Slovakia » Články » Lifestyle » Máš práce nad hlavu? Máme pro tebe pět tipů, jak na work-life balance

07. 04. 2022

8 min. čítania

Lze vůbec v našem životě dosáhnout rovnováhy mezi prací a volným časem, čemuž se také říká „work-life balance“? Moderní technologie, které vládnou našim životům, vyžadují naši neustálou pozornost a znásobující se stres z nekonečného pracovního dne se potom bohužel přenáší také do našeho osobního života. Škodí tak nejen vztahům a zdraví, ale narušuje také celkovou radost ze života. Přečti si naše rady, jak právě práci a osobní život vyvážit.

Také se často přistihneš při tom, že tvému pracovnímu životu dáváš přednost před tím osobním? Rodina, přátelé, koníčky a čas potřebný pro odpočinek potom podvědomě přesouváš na vedlejší kolej a prioritou se stává dokončení tvých pracovních povinností. Pro mentální, stejně jako fyzické zdraví, je však nezbytné dopřát organismu čas na zregenerování a naučit se, jak oddělit svůj pracovní život od toho soukromého. Pomoci by ti v tom mohlo těchto 5 rad.

1. Nebuď perfekcionista za každou cenu

Hodně lidí má v mladém věku sklon k perfekcionismu, když veškerý svůj volný čas věnují především škole či koníčkům. V tomto období je z jistého hlediska mnohem jednodušší být perfekcionistou, ale postupem času, jak člověk dospívá, buduje svou kariéru a zakládá si rodinu, se život komplikuje a povinnosti přibývají závratnou rychlostí.

Perfekcionismus potom může mnohdy více uškodit než pomoci a pokud se ti vymkne z kontroly, může se pro tebe stát destruktivním. Klíčem k tomu, abys předešel vyhoření a stresu, je zbavit se nezdravé touhy po dokonalosti. Namísto toho se zkus zaměřit na preciznost v tom, co děláš, a puntičkářství pusť nadobro k vodě.

2. Život mimo online svět

Ve snaze dosáhnout lepší životní rovnováhy ti rozhodně pomůže následující věc. Snaž se pravidelně úplně vypnout od internetu a sociálních sítí a dát si digitální detox. Současná doba vytvořila v lidech pocit neustálé dostupnosti. Zdá se, že pracovní den nemá konce a mnohdy přechází i do osobního volna. Stačí ti jen zaslechnout zvuk notifikace a okamžitě máš nutkavou potřebu zkontrolovat, o co jde? Jsou chvíle, kdy bys měl jednoduše vypnout telefon a užívat si přítomného momentu. Jednoduché, ale pro některé bohužel téměř nereálné.

Robert Brooks, profesor psychologie na Harvardské lékařské fakultě a autor knihy o work-life balance s názvem Síla odolnosti: Dosažení rovnováhy, sebedůvěry a osobní síly ve vašem životě, řekl jednu moudrou věc: „Notifikace, které ti neustále přicházejí, přerušují tvůj zdánlivý ‚offline režim‘, kdy se jen tváříš, že nejsi online.“ Znamená to, že tyto vlivy vnášejí do tvého života jakýsi proud neustálého napětí. Zapomeň na pracovní záležitosti a věnuj se naplno své rodině a koníčkům. Udělej si ze zdánlivě volného času opravdu kvalitní čas strávený po svém!

Doporučujeme ti...

Nereagováním na novinky ze své práce si vytvoříš silnější návyk odolnosti. Odolní lidé totiž cítí větší pocit kontroly nad svým životem, zatímco ti reaktivní nad ním mají menší kontrolu a jsou náchylnější ke stresu..

Oddělit pracovní a osobní život je však téměř nemožné, bavíme-li se o práci z domova. Rozdíly mezi prací a volným časem se v tomto případě stírají a od vás jako zaměstnance se očekává, že budete neustále k dispozici jen proto, že pracujete doma. Problémem ale může být i to, že podmínky práce formou Home Office nedefinoval ještě žádný zákon v Evropské unii.

„Nemůžeme ponechat miliony evropských pracovníků, kteří jsou vyčerpáni příliš dlouhou pracovní dobou a tím, že musí být neustále k dispozici, jejich osudu,“ uvedl maltský europoslanec Alex Agius Saliba během diskuse o zákonu, který by evropským zaměstnancům zajistil lidštější podmínky pro práci z domova. „Nastal čas aktualizovat práva zaměstnanců tak, aby odpovídaly nové realitě digitálního světa,“ dodal Saliba.

Evropský parlament neztrácel čas a již koncem ledna doručil Evropské komisi návrh nového zákona. Zákona o Právu k odpojení. Nová právní norma by umožnila zaměstnancům, kteří pracují formou Home Office, neodpovídat na pracovní maily, zprávy ani telefonáty po skončení pracovní doby nebo o víkendech. Parlament chce zákonem docílit striktního oddělení pracovního a soukromého života zaměstnanců, což by se jistě odrazilo na lepším výkonu i kvalitě jejich práce.

3. Buď v pohybu a medituj

I když jsi zaneprázdněný, udělat si čas na nejdůležitější věci v životě je nezbytné. Pravidelné cvičení představuje účinný prostředek k redukci stresu. Napumpuje do tvého těla endorfiny, díky čemuž se budeš cítit mnohem lépe.

Každý den si na čas pro sebe vyhraď alespoň několik minut. Skvělé a nenáročné aktivity na místo i čas jsou cvičení, jóga, meditace nebo jakákoli jiná aktivita, která tě naplňuje. Začni s hlubokým dýcháním. Dechová cvičení, krátká pětiminutová meditace nebo omezení pití alkoholu či konzumace nezdravé stravy jsou klíčem k čisté mysli. Jedná se tak o efektivní formu odbourávání stresu prostřednictvím drobných úprav v tvém životním stylu.

Mindfulness aneb všímavý stav mysli

Pokud chceš dosáhnout work-life balance, jen dobrý pocit z dokončeného pracovního úkolu nestačí. Do tohoto konceptu spadá i péče o sebe sama, aby se tvé tělo, mysl a duše osvěžily. Nepotřebuješ vynaložit extrémní úsilí, abys tyto „malé“ životní změny zvládl. Úplně postačí, když se otevřeš přítomnému okamžiku a přestaneš přemýšlet nad tím, co by bylo, kdyby…

Pro opětovné nalezení rovnováhy mezi vnitřním a vnějším světem je třeba, aby sis přestal dělat zbytečné starosti s věcmi, které nijak neovlivníš a nezměníš. Neměj vůči ničemu předsudky ani velká očekávání. Ne nadarmo se říká, že kdo nic nečeká, ten nemůže být nikdy zklamaný.

Místo toho se uklidni, zpomal a soustřeď se na své bezprostřední okolí. Na vůně, barvy, zvuky, chutě, pachy, pocity a emoce, které v tobě vyvolávají. Žij přítomností a věnuj pozornost maličkostem, které bys jinak ve spěchu každodenního života přehlédl. Právě v tom spočívá krása a klid spokojené mysli. Ve vnímání přítomného okamžiku.

Aktivita je klíčem k work-life balance
Cvičení a sport zlepšují kognitivní schopnosti a výkonnost v práci.

Nezapomeň, že svůj nervový systém prostě neoklameš

Autonomní nervový systém zahrnuje dvě větve:

  1. sympatický nervový systém (stresová reakce tvého těla),
  2. parasympatický nervový systém (reakce těla na odpočinek a trávení).

Věděl jsi, že...

Mezi časté nemoci vystresovaných lidí patří tetanie? Je to nervová porucha, která vzniká z nedostatku minerálů v těle jako hořčík, vápník či vodík, a je výsledkem vyčerpaného nervového systému. Onemocnění může způsobit i hladovění či redukční diety.

  Klíčem k aktivaci parasympatického nervového systému jsou například krátká meditační cvičení, hluboké dýchání nebo „uzemnění“ tvých smyslů. Čím častěji je budeš praktikovat, tím více aktivuješ parasympatický nervový systém, který vše uklidní, a to nejen v daný okamžik, ale také nastálo.

Časem si všimneš, že parasympatický nervový systém začne ve tvém životě vítězit nad sympatickým nervovým systémem. I takto může vypadat tvůj work-life balance v praxi.

4. Užívej si čas s lidmi a s aktivitami, co tě naplňují

Zamyslel ses někdy nad tím, co je ve tvém životě nejdůležitější? Vytvoř si seznam priorit a ujisti se, že skutečně odrážejí tvůj žebříček hodnot. Stanov si pevné hranice, aby si lidem a činnostem s vysokou prioritou věnoval adekvátní čas. Díky tomu bude pro tebe jednodušší určit si, co musíš ze svého seznamu odstranit, a rychleji tak dosáhneš své work-life balance.

Pokud tě surfování po internetu posouvá do spirály, ve které ztrácíš drahocenný čas, nadefinuj si jasná pravidla pro oddělení práce od volného času. Ke zvýšení produktivity na internetu můžeš vyzkoušet software jako Freedom, LeechBlock nebo RescueTime. Pokud tě o čas obírají konkrétní lidé, najdi způsoby, jak interakci s nimi diplomaticky omezit. Zaměř se více na vztahy a činnosti, které do tvého života naopak přinášejí radost

5. Pomalu, ale dále

Představ si, že bys chtěl začít běhat a hned první den zaběhneš deset kilometrů. Další den tě bude všechno bolet a pravděpodobně si vytvoříš k běhu od začátku negativní vztah a nebudeš se na něj těšit.

Drastické změny, jako je zkrácení pracovní doby z 80 hodin týdně na 40 nebo každodenní náročný fyzický trénink bez regenerace, jsou skvělým receptem na selhání. Postupná změna je zdravější a z dlouhodobého hlediska udržitelnější.

Je tedy čas na změnu také ve tvém životě?

Work-life balance je chytrým nástrojem k tomu, jak sladit svůj pracovní a osobní život. V praxi zahrnuje zaměstnanecké benefity, pracovní volno nad rámec zákona či flexibilní formu pracovní doby. Prevence před vyhořením je v tomto směru opravdu klíčová a napomáhá k tomu, aby v životě každého zaměstnance nastala dokonalá harmonie mezi pracovním a soukromým životem. Jen tak může člověk podávat ty nejlepší výkony a starat se o své mentální stejně jako fyzické zdraví.

07. 04. 2022

8 min. čtení

Mohlo by tě zajímat