5

Jak se zbavit stresu a strachu a být v práci spokojený?

msg life Slovakia » Články » Lifestyle » Jak se zbavit stresu a strachu a být v práci spokojený?

31. 03. 2023

5 min. čítania

Stres a strach jsou nedílnou součástí našich životů. Pravidelně je zažíváme v práci nebo mezilidských vztazích. Mezi typické projevy patří sevřený žaludek i hrdlo nebo zrychlený tep. Přečti si několik tipů na to, jak se zbavit stresu a strachu.

Jaký je význam strachu?

Strach je pro lidstvo mimořádně důležitý. Jde o pocit, který vzniká jako reakce na hrozící nebezpečí. Strach většinou doprovází i tělesné projevy jako například bušení srdce, zvýšení tlaku, bledost, sevřený žaludek apod.

Tato reakce je zcela přirozená a má za úkol připravit nás na řešení situace. Vybrat si můžeš obranu nebo útěk, někteří však pod vlivem strachu doslova zamrznou. To všechno jsou přirozené reakce, které nekontrolujeme vědomě.

Co je stres a jak se projevuje?

Stres se objevuje v případě nadměrné zátěže. Jedná se o obrannou reakci těla, které se snaží s nepříjemnou situací vypořádat tím, že začne produkovat stresové hormony kortizol a adrenalin.

mladý muž s plnovousem, programátor, si drží nos od stresu u počítače.
Stres na pracovišti je někdy neúměrný. Vyzkoušej různé způsoby relaxace.

Mezi typické projevy stresu patří bolest na hrudi, únava, poruchy spánku, zažívací obtíže, u žen se také mohou objevit problémy s menstruací. Největšími stresory jsou: těžká onemocnění, rozchod, úmrtí blízkého člověka, stres na pracovišti, ztráta zaměstnání nebo finanční problémy.

Jak se zbavit stresu a strachu?

Na výběr máš hned několik možností. Každý ale reaguje trochu jinak. Někomu bude stačit kousek dobré čokolády nebo dechové cvičení, jiný bude potřebovat procházku v přírodě nebo pár dní dovolené a odpočinku. Začít můžeš třeba u bylinek. K uvolnění a zmírnění napětí pomůže meduňka, levandule či třezalka. Vyzkoušet můžeš také několik tipů, které jsme pro tebe sepsali.

Vyzkoušej dechové cvičení

Dechové cvičení je jednoduchý a rychlý způsob, jak se uklidnit ve stresu. Hodit se ti bude například před pracovním pohovorem nebo důležitou prezentací. Celé cvičení ti zabere zhruba 10 minut.

  1. Zastav se a pokud možno se posaď nebo si lehni a zavři oči.
  2. Začni se hluboce nadechovat nosem a vydechuj ústy. Dbej na to, aby byl výdech pomalejší než nádech. Výdech by měl být také 2x delší než nádech.
  3. Plně se soustřeď na svůj dech. Pozoruj, jak se mění teplota vzduchu při dýchání a ostrost jeho proudění.
  4. Pokud se tvoje mysl zatoulá jinam, nenásilně se vrať k pozorování dechu.

Pravidelně relaxuj

Relaxovat bychom měli ideálně každý den. Každý z nás má své oblíbené způsoby. Někteří se ponoří do knížky, jiní zase zajdou na jógu. Aktivní a pasivní odpočinek můžeš střídat dle potřeby. Důležité ale je, abys při aktivitě vypnul hlavu a odpočinul si od každodenních starostí.

Mladá žena v pozici ásany medituje před online lekcí jógy na svém notebooku.
Meditací proti stresu z práce.

Zklidni mysl meditací

Meditace je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se uklidnit. Podle vědců dokáže pravidelné meditování dokonce změnit struktury našeho mozku tak, že sníží stres a podpoří vnitřní klid. Mezi další příznivé účinky meditace patří například snížení krevního tlaku, posílení imunity nebo zmírnění zánětů v těle.

Poslouchej uklidňující hudbu

Pokud se ocitneš ve stresující situaci, je dobré pustit si svou oblíbenou písničku nebo jakoukoliv uklidňující hudbu. Poslech hudby dokáže změnit chemické pochody v těle a navodit pocit klidu. Je to tedy skvělý způsob, jak se zbavit strachu.

Nalaď si například po ránu rádio a klidně si i zatanči. V případě stresu si pusť nejlépe klasickou hudbu nebo jiné uklidňující melodie. Zajistíš si tak pozitivní naladění a klidnou mysl po celý den.

Jdi na procházku

Kamkoliv. Pokud jsi zrovna v kanceláři, kde se na tebe valí hromada úkolů, zastav se. I 5 minut venku na vzduchu dokáže zázraky. Projdi se například na terasu nebo okolo budovy. Zklidníš se, vyčistíš si hlavu a veškeré úkoly zvládneš snadněji.

Věděl jsi, že...

V msg life víme, že některé dny mohou být náročné. Nabízíme proto našim zaměstnancům služby profesionálních a zkušených masérů. K dispozici jim je také zelená oddechová zóna nebo firemní fitko, kam mohou jít kdykoliv během dne. Máme bohatý program zamestnaneckých benefitů. Klikni si na aktuální pracovní nabídky a přidej se k nám.

Zkus masáž dlaně

Automasáž je jedna z nejstarších léčebných technik vůbec. Začni například třít dlaně o sebe, dokud se nezahřejí. Další možností je, že na pár vteřin silně stiskneš palec a prostředníček.

Reflexní bod, který ti uleví při stresu, najdeš pod palcem na masité části dlaně. Na tento bod umísti palec druhé ruky a několikrát zatlač. Toto opakuj alespoň 10x.

31. 03. 2023

5 min. čtení

Mohlo by tě zajímat