5

Jak napsat motivační dopis do práce, který zaujme

msg life Slovakia » Články » Kariéra » Jak napsat motivační dopis do práce, který zaujme

07. 04. 2023

5 min. čítania

Našel jsi nabídku práce, která ti padla do oka, a chtějí motivační dopis? Říkáš si: „Jak napsat motivační dopis, který zaujme a neskončí na hromádce vyřazených kandidátů?“ Není to žádná velká věda, jen je třeba, abys dodržel základní pravidla a přidal tu správnou motivaci pro dané zaměstnání. Přečti si tento článek a získej si personalistu.

Co je motivační dopis k životopisu?

Motivační dopis je způsob, jak se představit lidem, kteří rozhodují o tom, jestli tě vezmou do práce. Je to doplněk k tvému životopisu, kde můžeš napsat něco o sobě, svých zkušenostech a proč máš zájem o právě tuhle práci. Při psaní motivačního dopisu bys měl být stručný, ale zároveň přesvědčivý, abys ukázal, proč jsi ten pravý na danou pozici.

Jak napsat co nejlepší motivační dopis k životopisu?

Životopis popisuje tvoje pracovní zkušenosti z minulosti, zatímco motivační dopis tyto dovednosti a znalosti převádí do kontextu s jistou dávkou motivace pro vybranou pozici. Správně napsaný motivační dopis naláká personalistu, aby si přečetl tvůj životopis.

Jak napsat motivační dopis? Vždy dopis přizpůsob dané vybrané pracovní nabídce. Začni dodržením struktury – není účelem psát motivační dopis jako slohovou práci. Krátký motivační dopis je žádoucí. Platí, že čím kratší a výstižnější, tím lepší. Personalista nemá tolik času, popíšeš-li dvě stránky, nebude mít ani chuť jej číst.

Dodrž základní rozdělení obsahu na 3 části, délku do jedné A4, zhruba 300 až 350 slov. Motivační dopis pošli jako přílohu e-mailu ve formátu PDF. Průvodní dopis napiš přímo do e-mailu. Průvodní dopis je prvním kontaktem s personalistou, rovněž v něm zmiňuješ svou motivaci, ale stručně a jasně. Tento dopis odkazuje na přiložené soubory jako životopis, motivační dopis a portfolio. (Přečti si i náš článek Schopnosti a dovednosti v životopise.)

Mladá žena hledá práci na notebooku a píše motivační list.
Dodrž následující strukturu motivačního listu.

Motivační dopis struktura

Jak psát motivační dopis podle struktury:

  • Oslovení – uveď vždy konkrétní osobu „Vážený pane Stejskale…“
  • První odstavec – Uveď, na jakou pozici se hlásíš, a proč chceš pro danou společnost pracovat. Zmiň své dosavadní pracovní zkušenosti a zmiň jejich výhody přímo pro daného zaměstnavatele.
  • Druhý odstavec – Zjistěte si něco o firmě, zapátrejte a vysvětlete, proč zrovna ty máš motivaci pro ně pracovat a co se ti na pozici líbí, v čem tě tato společnost oslovila, a jak v ní aplikuješ své dovednosti a znalosti. Buď stručný, ale zaujmi konkrétními příklady, čísly a úspěchy, kterých se ti podařilo dosáhnout a korespondují s danou pozicí.
  • Třetí odstavec – Napiš, jak budeš přínosný pro toto zaměstnání. Všiml jsi si nějakého problému u společnosti? Poukaž na něj a nabídni jeho řešení. Navrhni svou vizi práce. Zdůrazni tvoje předpoklady pro tuto práci. Představ si, že tam pracuješ, co můžeš zlepšit? Jak k tomu budeš přistupovat?
  • Závěr – jak ukončit motivační dopis? Nezapomeň personalistu vyzvat k akci. Nebuď příliš horlivý, nasaď zdvořilost a úctu: „Budu se těšit na další shledání. Potřebuje-li něco doplnit, neváhejte mě kontaktovat na (telefon, e-mail). Děkuji za čas, který jste věnoval/a přečtení mé žádosti.“
  • Rozloučení: „S pozdravem Tadeáš Veselý“

Jak psát motivační dopis

Uděláš-li si vzor motivačního dopisu, nezapomeň zkontrolovat, že je uzpůsoben na vybranou společnost. Personalisté poznají obecné motivační dopisy, pokaždé si dejte dostatek času, abys se o společnosti dozvěděl co nejvíce, protože jenom tak napíšeš dopis, který zaujme.

Nalaď se na tonalitu a kulturu společnosti. Je-li jejich komunikace odlehčená, přizpůsob to. Jedná-li se o formální tonalitu, vyjadřuj se také formálně. Personalista potřebuje získat pocit, že snadno zapadneš a chápeš jejich kulturu. Zkrátka, že jsi jako oni.

Vyvaruj se:

  • pravopisných a gramatických chyb (přečti si několikrát nahlas, dej přečíst někomu známému, vyjádři úctu a používej Vy/Váš);
  • chyby formátování (dopis musí být čitelný ve všech podobách, piš kratší věty a rozděl jej do odstavců);
  • vychvalování sebe sama (uveď svoje úspěchy tak, aby seděly na danou pozici);
  • obecným klišé;
  • požadavky na plat a pracovní dobu (tyto věci projednáte až na schůzce).

Proveď závěrečnou kontrolu

Teď už víš, jak psát co nejlepší motivační dopis, aby to stálo za to. Nepotřebuješ extra psací vlohy, jen dodrž strukturu, piš více o budoucím zaměstnavateli, a jakým pro něj můžeš být přínosem.

A zkontroluj si pravopis! Nepoužívej obecná klišé, ale dej tam kus sebe, jako bys na dané pozici již pracoval. V zakončení motivačního dopisu můžeš uvést souhlas se zpracováním osobních údajů, aby tě personalista mohl zařadit do databáze, pokud se uvolní vhodná pozice. Přejeme hodně štěstí.

07. 04. 2023

5 min. čtení

Mohlo by tě zajímat