5

Jak získat vysněnou práci v oblasti IT? Vyplň svůj profil na LinkedIn na maximum

msg life Slovakia » Články » Kariéra » Jak získat vysněnou práci v oblasti IT? Vyplň svůj profil na LinkedIn na maximum

21. 05. 2022

5 min. čítania

V minulém díle našeho seriálu o platformě LinkedIn jsme se zabývali tím, proč být vůbec aktivním uživatelem této sítě. Je zde několik kroků, které můžeš podniknout, aby ses stal úspěšným a prezentoval svou osobní značku na síti LinkedIn. Jedním z nich je správně vyplněný osobní profil. Tvá vysněná práce v IT může být najednou na dosah, protože na této platformě je nyní aktivních mnoho českých a slovenských personalistů.

Uživatelský profil je rozdělen do několika sekcí – hlavička, profil, shrnutí, sekce pracovních zkušeností, sekce vzdělání nebo dokonce doporučení či referencí od zaměstnavatelů a kolegů. Pokud budeš mít svůj profil vyplněný podrobně, LinkedIn tvůj profil označí virtuálním odznakem „All-star“. To mimo jiné znamená, že se staneš pro ostatní uživatele viditelnější. Pojďme si tedy projít, co a jak bys měl mít vyplněno v jednotlivých částech svého profilu, pokud máš zájem o práci v oblasti IT.

Hlavička osobního profilu

Obsahuje tvé jméno, profilovou fotografii, úvodní fotografii a motto. Své jméno na LinkedIn uváděj vždy bez titulů. V zahraničí totiž není uvádění titulů běžné, tím spíše v online prezentaci. A tato praxe se nejen prostřednictvím LinkedIn dostává i do našeho prostředí. O tvých kvalitách vypoví právě tvoje pečlivě vyplněné informace na profilu.

Mnoho uživatelů nemá ve svém profilu vloženou fotografii. To je nešťastné z mnoha důvodů, například proto, že si potenciální návštěvník tvého profilu nespojí tvůj obličej s tvým jménem. Profilová fotografie je základem osobní prezentace. Pokud se tedy rozhodneš mít ve svém profilu fotografii, zvol ji podle cílové skupiny a podle toho, jak se chceš na této platformě prezentovat.

Doporučujeme ti...

Minimálně 60 procent tvé profilové fotografie by měl zabírat tvůj obličej, aby všichni viděli, s kým vlastně komunikují. Zbytek místa vyplň neutrálním pozadím.

„Cover“ fotografie, tedy úvodní fotografie, potom dotváří vzhled tvého pracovního profilu, proto je ideální vložit sem fotku s pracovním kontextem. Tedy shrnutí toho, co děláš, nebo třeba obrázek, jenž na první pohled souvisí s tvou profesí. Inspirovat se můžeš v tomto článku přímo na LinkedIn.

Zastavme se ještě u „headline“ (hlavičky) tvého profilu, který najdeš pod tvým jménem a kterému se říká „motto“. A to často vede k mylnému pochopení jeho účelu. Smyslem tohoto motta není prezentace nějakého tvého oblíbeného antického citátu nebo jiného životního moudra – motto slouží čistě k tomu, abys několika slovy shrnul a vystihl své znalosti a odborné schopnosti. Pokud tedy například programuješ v jazyce Java, tvé motto by mohlo znít: „Ke splnění vašich snů mi stačí pár řádků kódu.“

Shrnutí profilu o tobě řekne mnoho

U shrnutí se jedná o sekci profilu pod jeho hlavičkou, ve které máš přesně dva tisíce znaků na to, abys stručně a reálně vystihl a popsal své zkušenosti, pracovní výsledky, úspěchy a schopnosti. Při jejich popisu buď autentický a uváděj konkrétní údaje. Vyhni se uvádění nepodstatných informací, které by zbytečně odváděly pozornost od tvých výsledků.

Uveď, kolik let praxe v oboru máš, na jakých pozicích jsi pracoval. Můžeš zmínit i zajímavé pracovní zkušenosti nebo absolvované či získané kurzy a certifikáty. Právě tyto informace budou tvého budoucího zaměstnavatele zajímat nejvíce a podle nich posoudí, zda stojí za to si tvůj profil dále přečíst. Uveď základní programy, software, programovací jazyky, které ovládáš, a své největší úspěchy v oblasti IT.

Zapomeň ale na nacvičené fráze, klišé a pózy. Snaž se odlišit od ostatních a zaujmout tím, co umíš. Nepřikrášluj pravdu, ale nech za sebe mluvit svůj životopis, dovednosti a odborné znalosti. Pokud nemáš mnoho zkušeností v oboru, zmiň se o volnočasových aktivitách, dobrovolnické práci nebo školních projektech, které souvisejí s IT nebo s konkrétní pozicí, o kterou se chceš ucházet.

Uveď pouze relevantní pracovní zkušenosti

V další části uveď své pracovní zkušenosti v retrospektivě. Pokud aktivně hledáš práci a máš zájem o konkrétní pozici v oblasti IT, uveď pouze relevantní pracovní zkušenosti na stejné nebo podobné pozici. U každého pracovního místa vyplň název pracovní pozice, druh pracovního poměru, název zaměstnavatele nebo název organizace či společnosti a lokalitu.

Nedílnou součástí by měl být také popis pracovní pozice, kterou jsi v předešlém zaměstnání vykonával. Zde opět stručně napiš, co bylo náplní tvé práce, za co jsi byl odpovědný nebo čeho jsi během svého působení na konkrétním pracovišti dosáhl. Pro přehlednost doporučujeme text se zkušenostmi formulovat v odrážkách. Můžeš také přidávat externí dokumenty, fotografie, videa, grafiku, prezentace nebo různé odkazy na dokončené projekty.

Přidej nejvyšší dosažené vzdělání

Tato část se v tuto chvíli týká pouze tvého vzdělání. Zde můžeš zadat název školy a obor, který jsi studoval, akademické tituly, které jsi získal, a případně další informace o svém studiu (délka studia, dobrovolnická činnost atd.).

Neboj se pochlubit výsledky zkoušek, příslušnými závěrečnými pracemi, projekty nebo jinými úspěchy. Pokud jsi na střední nebo vysoké škole spolupracoval se spolužáky na mobilní aplikaci nebo jsi v rámci semestrální práce vytvořil webové stránky, nezapomeň to také zmínit. Svému budoucímu zaměstnavateli tak ukážeš, že na sobě pracuješ i ve svém volném čase a že ti oblast IT byla a bude vždy blízká.

Co je to „All-star“ profil na LinkedIn

Nyní navážeme na zmínku o hodnocení „All-star“, o kterém jsme se zmínili na začátku článku a kterým LinkedIn označuje dobře vyplněné a spravované profily. Chceš-li získat toto hodnocení, stačí se řídit průvodcem platformy, který ti poskytne tipy a doporučení, co je ještě třeba ve tvém profilu vyplnit.

Rozhodně by však nemělo chybět správně vyplněné jméno, titul (motto), místo a obor práce, kvalitní fotografie a alespoň dvě pracovní pozice, ideálně odpovídající tvé specializaci v IT. Současně musíš být ve spojení s alespoň 50 dalšími uživateli. Pokud se ti podaří získat „All-star“ hodnocení profilu, může tě kromě dobrého pocitu potěšit i to, že algoritmus LinkedIn tyto profily zvýhodňuje, takže jejich příspěvky mají větší dosah.

LinkedIn tě jednoduše zviditelní, což ti může pomoci rozšířit sociální síť a získat vysněnou práci IT specialisty v přední firmě. Stačí se řídit našimi radami, pracovat na svém osobním a profesním rozvoji a budovat síť zajímavých a výhodných kontaktů. Úspěšný profil na LinkedIn na sebe nenechá dlouho čekat a brzy si budeš moci vybírat z nabídek práce v IT.

21. 05. 2022

5 min. čtení

Mohlo by tě zajímat